Actuele links


Bij het boek 'Ouderen en welzijn van nu' is een uitgebreide digitale web-omgeving, met extra hoofdstukken, filmpjes, links naar documenten. Deze digitale leeromgeving wordt echter niet actueel gehouden met nieuwe informatie. Relevante informatie die recent is verschenen, is hier te vinden:


   Biomedisch gerontoloog Aubrey de Gray in het Britse programma ‘Hard Talk’ - was deze zomer te zien in Zomergasten.

Grey stelt dat er een kans is van 50% dat eerste mens die 1000 jaar oud gaat worden nu reeds geboren is. Sterker nog, hij gaat er vanuit dat deze persoon nu reeds de middelbare leeftijd heeft. (Wiskundigen slaan hier trouwens niet stijl van achterover; er is dus nog steeds een kans van 50% dat hij zichzelf ongelijk geeft). De moete waard om te kijken!   Columnist, schrijver, maar vooral: zoon Hugo Borst stelt misstanden in de verpleeghuiszorg aan de kaak - en stelt oplossingen voor.

Borst beschrijft in zijn colums in het AD het leven van zijn moeder en zijn familie. De moeder van Borst wordt opgenomen in een verpleeghuis. Een nieuwe wereld dient zich aan. Hij gebruikt zijn publieke in combinatie met een intime kijk in zijn priveleven om de misstanden in de zorg aan de kaak te stellen en op de politieke agenda te krijgen. Teveel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen krijgen structureel niet de zorg die zij zo hard nodig hebben. Door gebrek aan aandacht zijn teveel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten.

Teveel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen krijgen structureel niet de zorg die zij zo hard nodig hebben. Door gebrek aan aandacht zijn teveel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten.


Aandacht voor 'roze ouderen' - Movisie publiceert leaflet voor professionals waarin LHBT-probelmatiek centraal staat

Ouderen die homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT) gevoelens hebben, zijn veelal onzichtbaar. Vroeger was het gewoon dit soort gevoelens verborgen te houden. Schaamte komt nog veel voor onder ouderen. Soms gaan ouderen als ze aangewezen zijn op zorg, opnieuw de kast in. LHBT-ouderen willen – net als anderen - zorg, ondersteuning of begeleiding in een veilige sfeer met respect voor hun leefstijl en identiteit. 

In dit leaflet lees je hoe je als professional of vrijwilliger deze ouderen zo goed mogelijk kunt ondersteunen